Waleed Tamer fungerar både som läkare och lärare i Sarakeb i den norra Idlibprovinsen. Foto: Privat

Waleed trotsar kriget: Bygger upp skolor i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

90 procent av barnen i Syriens rebellkontrollerade områden går inte i skolan. Många lärare har flytt från landet. Men Waleed Tamer i Idlibprovinsen har bestämt sig för att stanna och kämpa för barnens skolgång.

Waleed Tamer är egentligen läkare. Men i och med kriget som rasar i Syrien så har han fått många roller och fungerar nu både som lärare, läkare och projektledare för återställandet av skolor.

Han ser det som sin plikt att göra vad han kan för Syriens barn. I Sarakeb i den norra Idlibprovinsen har han och kollegor bakom organisationen Sarakeb fria skolor fått igång tolv skolor för 3.000 barn. Med hjälp av internationellt stöd har skolorna renoverats och lärare återanställts. Waleed Tamer undervisar barnen själv.

Friktion

– Barnen är de största offren i kriget, vi talar om en hel generation. Barnen som var sex år gamla när kriget började är nu 11 – och de har inte upplevt något annat krig, säger Waleed Tamer i Sarakeb när Friktion pratar med honom på telefon.

Första lektionen: Hur man gömmer sig

Tamers organisation betalar till och med en del familjer för att de ska ha råd att låta barnen gå till skolan och inte tvingas jobba för att bidra till familjens försörjning. För barn ska gå i skolan och ingenting annat, menar Waleed.

Men att gå i skolan under brinnande krig är förenat med stora risker. Barnens allra första lektion i skolan handlar om hur de ska gömma och skydda sig om skolan blir attackerad av stridsflyg. Det måste alla barn kunna. Men den vanligaste frågan barnen själva ställer till lärarna är vem som egentligen bombar dem – och varför.

– När vi berättar att stridsflygen är syriska och att barnen också är syriska så blir de förvirrade. De kan inte förstå, berättar Waleed och fortsätter:

– Barnen tvingas anpassa sig till krigets konstigheter. De måste vänja sig vid bombningar och se lik på gatorna. De måste vara redo att kanske förlora en anhörig när som helst.

Oroar sig för de unga

En av Waleeds söner har flytt Syrien, han har åkt till Tyskland. För som tonårig pojke i de krigsdrabbbade delarna av Syrien finns inget hopp alls, menar Walid:

– Du kan välja mellan två alternativ: Antingen att bli upplockad av regimen vid någon checkpoint och bli intvingad i deras militär, eller att bli hjärntvättad av islamisterna och deras mörka grupper.

Waleed är förtvivlad över att ung generation syrier riskerar att gå förlorad. Det materiella går väl att bygga upp igen, säger han, men hur ska människan byggas upp igen?

– En tonåring sa till mig att han hatar och föraktar mänskligheten. Det är den typen av tankar som är farliga.

”Våldet har nått en obegriplig nivå”

Waleed har valt att stanna kvar, medan många andra lärare och läkare har flytt Syrien. Waleed, som tidigare var chefsläkare på sjukhuset i Sarakeb, berättar att många större samhällen inte längre har tillgång till vare sig lärare och läkare.

– Jag vill hjälpa till med det jag kan. Det är ju ändå ett nöje att hjälpa människor. Det är en fin känsla. Men nu börjar det bli för komplicerat att jag börjat tänka på att fly jag också. Våldet har nått en obegriplig nivå.

Här kan du se alla avsnitt av Friktion!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 31 maj handlar Friktion om Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet