Foto: TT

Wallström: Nära besked om svensk insats

Uppdaterad
Publicerad

De svenska diskussionerna om en svensk insats till stöd för Frankrikes aktioner i Syrien befinner sig mycket långt fram. Besked kommer ”inom kort”, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT Nyheter.

I eftermiddag har regeringen kallat till ett extra sammanträde med utrikesnämnden. Margot Wallström vill inte svara på om det är en svensk insats till stöd för Frankrikes aktioner i Syrien som föranleder mötet.

– Vi kommenterar aldrig vad som kommer upp där, säger Wallström.

Terrordåden i Paris

Konkreta diskussioner

Däremot förklarar hon att konkreta diskussioner pågått med Frankrike ända sedan fransmännen efterfrågade hjälp från andra länder efter terrorattackerna i Paris. Och enligt Wallström har man nu kommit mycket långt i dessa diskussioner.

– Så vi hoppas att inom kort kunna vara överens om hur vi ska kunna bidra.

Vad kommer det svenska stödet att bestå i?

– Det är för tidigt att säga. Vi diskuterar fortfarande detaljerna.

Blir det JAS-plan?

– Det vill inte jag kommentera.

”Väldigt komplex situation”

Utrikesministern säger att ett svenskt deltagande kan handla både om militära och humanitära insatser, både i Syrien och i till exempel Mali där man kan öka ett svenskt åtagande för att avlasta Frankrike.

Wallström kommenterar också gårdagens möte mellan presidenterna Hollande och Putin, där Frankrike och Ryssland närmade sig varandra i fråga om kampen mot IS.

– Det är en väldigt komplex situation, framför allt när det gäller Rysslands roll i Syrien, säger Margot Wallström.

– Det har ju komplicerat läget att de ryska insatserna inte framför allt varit att strida mot Daesh (IS) utan att bekämpa oppositionen mot Assad.

al-Assad en ”naturlig partner”

Vid mötet uttryckte Putin att Syriens president Bashar al-Assad ska ses som en ”naturlig partner” i kampen mot IS, en uppfattning som den svenska regeringen inte delar.

– Vi menar att Assad inte kan sitta kvar. Hans legitimitet är undergrävd, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet