Margot Wallström hyllar det historiska beslutet att häva sanktionerna med Iran. ”En seger för diplomatin”, säger utrikesministern i ett pressmeddelande. Foto: TT

Wallström om hävda Iran-sanktionerna: En seger för diplomatin

Uppdaterad
Publicerad

USA och EU häver sanktionerna mot Iran – ett beslut som hyllas av Margot Wallström.

”Överenskommelsen är en seger för diplomatin och viktig för att motverka spridning av kärnvapen och konflikt i Mellanöstern”, skriver den svenska utrikesministern i ett pressmeddelande.

Sent på lördagen kom beskedet om det historiska avtalet.

Det internationella atomenergiorganet IAEA:s inspektörer på plats har verifierat att Iran genomfört alla nödvändiga åtgärder enligt kärnenergiavtalet, något som innebär att både USA och EU häver alla sanktioner mot landet.

Irans atomenergiprogram

– Det är positivt att IAEA nu bekräftar att Iran lever upp till sina åtaganden och att genomförandet av den kärntekniska överenskommelsen kan fortsätta, uppger Margot Wallström.

Frysta tillgångar för 858 miljarder

Beslutet innebär också att Iran kan återfå en del av sina tillgångar som frusits utomlands. Tillgångarna uppges vara värda runt 100 miljarder dollar, drygt 858 miljarder svenska kronor.

Iran kommer nu också kunna delta i den internationella handeln med bland annat olja.

Sverige ska stötta IAEA

Enligt Margot Wallström innebär överenskommelsen och sanktionslättnaderna att Sverige, EU och Iran får möjligheter till en fördjupad dialog.

– Det är fortsatt viktigt att noggrant övervaka att överenskommelsen följs. Sverige kommer att fortsätta stötta IAEA i detta viktiga arbete, och har de senaste åren bidragit med totalt två miljoner kronor till IAEA:s verifikationsuppdrag i Iran, säger utrikesminister Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet