Foto: SVT

Wallström om IS: Striden inte vunnen än på länge

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nytillträdda utrikesminister Margot Wallström besökte i kväll Aktuellt för att förklara den svenska inställningen i kampen mot terrororganisation IS.

– Det är först och främst absolut nödvändigt med ett starkt fördömande av de barbariska dåd den här gruppen utför mot civila. Vi talar om halshuggningar, mord och övergrepp av obeskrivliga slag, säger Margot Wallström.

Den svenska utrikesministern pekar ut två huvudutmaningar som världen nu ställs inför kring de områden där IS härjar som värst.

Terroriströrelsen IS

– Dels måste man ta itu med den akuta humanitära situationen man har. Dels måste man ta itu med de långsiktiga politiska frågorna som gör att det här är ett område som tyvärr kommer att förbli oroligt och i en svår situation en lång tid framöver.

”Accepterar militära medel”

Wallström berättar att det finns flera viktiga sätt för omvärlden att bidra till kampen mot IS, och att Sverige kommer att fortsätta fokusera på humanitära insatser i området.

– Vi accepterar att det i det här läget också behövs militära mede,. men vårt bidrag består framförallt i humanitär hjälp. Det är det som vi är bäst på, säger Margot Wallström.

Att Turkiet väljer att inte agerar mot IS våld vid landets gränser förklarar Wallström med att landet väntar på att samla sig till en gemensam Natoinsats. Hon menar att det viktigaste är humanitära insatser för att skona de utsatta minoriteter som bor i konfliktområdena.

Måste komma åt finansieringen

Politiska beslut måste även tas för att få frysa IS pengaflöde. Wallström talar bland annat om att stänga ner oljeexporten ur deras område.

– Det är oerhört viktigt att EU funderar över om det faktiskt går att komma åt finansieringen av IS verksamhet, för att stoppa rekryteringen.

”Striden inte vunnen än på länge”

Många svenska kurder har uttryckt frustration och ilska över att Sverige och omvärlden inte tar större steg för att gå in och skydda deras landsmän i konfliktområdet. Wallström försvarar sig med att man främst måste agera med politiska lösningar och en samlad internationell press mot IS.

– Det hemska är ju att vi förmodligen kommer att se att den här konflikten kommer att pågå och att den här striden inte är vunnen än på länge. Det här är ett område med så mycket konflikter och problem som dessvärre kommer att kräva vår uppmärksamhet en ganska lång tid framåt, säger Margot Wallström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet