Turkiets ambassadör Ömer Kaya Türkmen och utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

UD kallar upp Turkiets ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Gripandet av turkiska oppositionspolitiker leder till skarpa reaktioner från EU-länder. Sveriges utrikesdepartement kallade på eftermiddagen upp den turkiska ambassadören.

Utvecklingen i Turkiet är extremt oroande anser såväl  EU:s utrikeschef Federica Mogherini som Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Även Tyskland markerar mot Turkiet.

Gripandet av partiledarna för det prokurdiska oppositionspartiet HDP tillsammans med flera parlamentariker utlöser nu diplomatiska reaktioner i EU. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier har kallat upp Turkiets chargé d'affaires till det tyska utrikesdepartementet i Berlin för att formellt meddela den tyska oron. Senare under dagen har även Turkiets ambassadör i Stockholm kallats till UD för att få del av Sveriges syn på frågan.

Gripandena kan inte ses som en isolerad händelse, anser Margot Wallström (S), utan som en fortsättning på en längre tid av åtgärder mot HDP-företrädare.

”Vi förväntar oss att dessa folkvalda företrädare släpps. Arresteringarna riskerar att underblåsa de redan existerande motsättningarna i landet”, skriver Wallström i en kommentar.

Illavarslande

Hon tar upp gripanden av andra turkiska oppositionella och företrädare för medier, nu senast av chefredaktören för tidningen Cumhuriyet.

“Fri media och opposition är förutsättningar för ett pluralistiskt demokratiskt samhälle. Att dessa grupper attackeras är därför illavarslande”, skriver Wallström.

Hon uppmanar till dialog mellan opposition och regering och säger att en återgång till fredsprocessen med PKK är nödvändig för landets fortsatta demokratisering och regionens stabilitet.

Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini är ”extremt oroad” över utvecklingen i Turkiet. Hon skriver på Twitter att hon har varit i kontakt med turkiska myndigheter och att hon har kallat till ett möte med EU-ambassadörer i Ankara.

Vill se samlat EU

Wallström vill se ett samlat agerande av EU-länderna, så att ”mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet upprätthålls”.

EU:s relationer med Turkiet har varit ansträngda en längre tid, men situationen har förvärrats av att president Recep Tayyip Erdogan slagit ned hårt mot oppositionella i efterdyningarna av den misslyckade kuppen i somras.

I vågskålen ligger också att EU och Turkiet har en överenskommelse om att Turkiet ska ta tillbaka flyktingar från Grekland mot att EU i gengäld bland annat har lovat ekonomiskt stöd till syriska flyktingar i Turkiet och att lätta på visumreglerna för turkar.

M: Samlad reaktion ger större effekt

Moderaternas utrikespolitiska talesperson, Karin Enström, fördömer det hon kallar för terrorsitattentatet i Diyarbakir i natt, och uttrycker oro över de politiska gripanden.

– Det ser ju ut att vara rena politiska gripanden. Detta är allvarligt, det är ett sett att tysta oppositionen, säger Karin Enström till SVT Nyheter och fortsätter:

– Den sammantagna bilden av utvecklingen i Turkiet är bekymmersam, och det här är ytterligare ett led i detta. Arresteringsvågen som vi har sett efter kuppförsöket i somras reser frågetecken kring rättsäkerheten i Turkiet.

Enström uppmanar EU att reagera, och menar att en samlad reaktion ger större effekt.

– Det är viktigt att vi inom ramen för EU och för Europarådet reagerar samlat. EU:s medlemsstater har en viktig roll att verka för att respekten för mänskliga rättigheter upprätthålls så att rättsstatens principer upprätthålls i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.