Margot Wallström (S), utrikesminister Foto: TT

Wallström varnar för ”brexit”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström varnar för följderna om Storbritannien lämnar EU. I en intervju med BBC förutspår hon att ett ”brexit” skulle kunna leda till en ”upplösning av själva EU”.

Britterna ska folkomrösta om EU-medlemskapet den 23 juni. Blir det beslut om utträde ser Wallström framför sig en dominoeffekt i medlemsländerna med krav på folkomröstningar och förmånliga villkor.

– Spridningseffekten kommer tyvärr att kännas djupt, säger hon till BBC.

Brittisk EU-omröstning

En ny opinionsundersökning som publicerades i The Independent på fredagskvällen ger lägret som vill lämna EU ett försprång på tio procentenheter.

– Det kan påverka andra medlemsstater i EU som kommer att säga: ja, om de kan lämna så kanske också vi bör ha folkomröstningar och lämna, säger Wallström till BBC-programmet This Week.

Men Wallström säger också att om britterna väljer att stanna i EU så kan även det komma att påverka andra länder. Då kanske fler länder vill kräva speciella villkor, liksom britterna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet