ABBA med bidraget Waterloo i 1974 års Melodifestival. Foto: Lars Wiklund (SVT)

Waterloo mer Brighton än Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Vad är Waterloo? Trots att Storbritannien nu förbereder ett maffigt 200-årsfirande av segern över Napoleon associerar fler britter till Abba än till ett lerigt fält i Belgien.

National Army Museum i London har frågat drygt 2.000 personer vad de tänker på när de hör ordet Waterloo. Det första som dyker upp hos en majoritet är den stora järnvägsstationen i den brittiska huvudstaden som heter just Waterloo. God tvåa är Abba-låten som vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974.

Först därefter associeras till hertigen av Wellingtons historiska seger över Napoleon Bonaparte söder om Bryssel den 18 juni 1815 – slutet på en europeisk epok.

Närmare uppgifter om slaget är också grumliga för många. Att det var just hertigen av Wellington, Arthur Wellesley, som ledde styrkorna vet bara drygt hälften. Andra förslag på fältherren i fråga är upptäcktsresanden Francis Drake, premiärminister Winston Churchill, den mytiske kung Arthur samt Albus Dumbledore, trollkarlen i ”Harry Potter”-böckerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.