WHO oroas av mässlingutbrott i Europa

Publicerad

Antalet rapporterade fall av mässling fortsätter att öka i Europa. Världshälsoorganisationen WHO manar alla berörda länder att vidta åtgärder och att öka andelen som vaccineras mot sjukdomen.

Bara i januari rapporterades 559 nya fall av mässling i Europa. De största utbrotten finns i Italien och Rumänien. Italien meddelade i förra veckan att antalet nya mässlingsfall har tredubblats hittills i år. I Rumänien har 17 barn avlidit i sjukdomen och flera tusen insjuknat sedan september.

Även i Frankrike, Tyskland, Polen, Schweiz och Ukraina insjuknar många i den allvarliga sjukdomen, enligt WHO.

”Dagens resvanor gör att inga personer eller länder är trygga från mässling”, säger WHO:s Europachef Zsuzsanna Jakab i ett uttalande.

Andelen barn som vaccineras har minskat på senare år. En orsak har varit larmrapporter om samband mellan vaccinet och autism, ett samband som flera stora studier har avfärdat.

I Sverige har ett utbrott med ett tiotal fall av mässling rapporterats i Stockholmsområdet i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.