WHO varnar för sars-liknande virus

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganet WHO har utfärdat en global varning för ett virus som liknar det bakom lungsjukdomen sars. En man från Qatar ligger svårt sjuk i London efter att ha smittats.

Den 49-årige mannen från Qatar fick intensivvård i Doha den 7 september för en akut infektion i andningsorganen och njursvikt och han flögs till London för specialistvård den 11 september.

Tidigare i år dog en saudier i samma virus, säger WHO. Saudiska hälsovårdsmyndigheter utreder om fler har dött av smittan.

Viruset hör, liksom sars-viruset, till coronastammen men de två är inte identiska.

Sars-epidemin bröt ut 2003 i Kina, då 600-700 människor dog, 300 av dem i Hongkong. Epidemin pågick in i 2004. Sjukdomen dödade omkring 900 av 8 400 smittade i hela världen.

Även Taiwan drabbades hårt och 180 dog. Sjukdomen spred sig till Kanada med 44 döda, och Taiwan med 33 döda. I Filippinerna, Frankrike, Malaysia, Sydafrika och Vietnam dog ett fåtal människor.

Några få har dött i enstaka senare sjukdomsutbrott.

Epidemin kämpades ned steg för steg och den 5 juli 2004 ströks Taiwan som sista land på en lista över sars-infekterade regioner.

För att bota sars-sjuka tillgrep läkarna den då ifrågasatta läkemedelssubstansen ribavirin och steroider, som befaras orsaka skeletturkalkning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.