Julian Assange på videolänk vid fredagens presskonferens i London. Foto: TT

Wikileaks kommenterar FN-gruppens rapport om Assange

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange har nu för första gången uttalat sig om den FN-rapport som hävdar att han borde släppas fri och kompenseras. Vid en pressträff med Wikileaks pratade huvudpersonen själv och bjöd på ett leende.

Assange borde släppas fri och kompenseras, anser FN-gruppen UNWGAD i ett utlåtande. Rapporten förändrar ingenting, menar svenska och brittiska myndigheter. När Wikileaksgrundaren fick ordet vid fredagens pressträff valde han ändå att betrakta rapporten som en seger.

– Jag har varit frihetsberövad i det här landet i fem och ett halvt år, det har varit svårt för mig att få träffa min familj och mina barn. I dag slås fast, av FN, att att detta frihetsberövande är olagligt, sade Julian Assange.

”En upprättelse”

På en videolänk från Ecuadors ambassad medverkade Julian Assange, för dagen i skäggstubb. Han talade framför en skärm med hänvisning till den hemsida som samlar in pengar och engagerar sig i hans fall.

– Det är en upprättelse, sade han och tillade:

– Vi har i dag fått en seger som fört upp ett leende i mitt ansikte.

Ingen möjlighet att överklaga

Svenska och brittiska myndigheter har under dagen uttalat sig om FN-panelens rapport, den har kallats betydelselös. Men Assange själv konstaterar att FN avfärdat Sveriges och Storbritanniens förklaringar och att de båda staterna har fel.

– Det finns ingen möjlighet att överklaga beskedet från FN, sade Wikileaksgrundaren under pressträffen.

Den brittiske utrikesministerns påstående att utslaget är ”löjligt” beskriver Assange som ett uttalande för hemmapubliken.

– Det har ingen juridisk relevans.

”En rungande seger”

Det var juristen Jennifer Robinson, en av advokaterna som företräder Assange, som inledde pressträffen på Frontline club i London på fredagen. Hon konstaterade kortfattat vad hon anser vara slutsatsen av det som FN-gruppen kommit fram till i fallet Assange:

– FN-panelens beslut är en rungande seger för Julian Assange, sade Robinson.

Tillsammans med Jennifer Robinson deltog advokaterna John Jones QC och Melinda Taylor tillsammans med den juridiske samordnaren, spanjoren Baltasar Garzon.

Hur samordnaren bedömmer innebörden av FN-panelens rapport råder det ingen tvekan om. Sverige och Storbritannien måste respektera FN:s beslut om Assange, anser Baltasar Garzon:

– Alla FN:s medlemsstater har en skyldighet att samarbeta med FN:s arbetsgrupper. Både Storbritannien och Sverige har accepterat det och lämnat in sina svar på Assanges anmälan. Det är absurt att när beslutet nu går dem emot, och de har deltagit i hela processen, nu säger att detta inte är ett giltigt beslut. De har en plikt att följa detta beslut.

En rejäl känga åt Sverige

Garzón kallar beslutet för ett av de mest kraftfulla som arbetsgruppen har fattat. I samband med pressträffen gick han hårt åt den svenska Åklagarmyndigheten och åklagaren Marianne Ny.

– Hon har brutit mot alla skyldigheter genom att inte göra någonting.

Frihetsberövandet är både godtyckligt och oproportionerligt, enligt Garzón.

Han antyder att Sverige hycklar när man i internationella forum driver frågor om mänskliga rättigheter, men avfärdar detta beslut från ett internationellt forum.

”Kränker offret”

Strax före Wikileaks pressträff vid lunchtid kom även en kommentar från Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde till den kvinna som Assange ska ha utsatt för en misstänkt våldtäkt.

Hon skräder inte orden om FN-panelens slutsats att Assange ska återfå sin frihet och dessutom kompenseras ekonomiskt för det påstådda frihetsberövandet.

– Att en man häktad på sannolika skäl för våldtäkt ska belönas med ett skadestånd för att han har uppsåtligen undanhållit sig från rättsväsendet i över fem år är kränkande och stötande mot min klient men också mot alla utsatta brottsoffers mänskliga rättigheter”, skriver hon i en kommentar till TT.

Elisabeth Massi Fritz tycker att det är på tiden att Assange ”kliver ut från ambassaden och börjar samarbeta med polis och åklagare.”

Hon anser att Assange bryter mot både brittisk och svensk lag genom att trotsa domstolarna och skriver att hon är lättad över att det är domstolarna som utövar rättsskipning, inte FN-panelen.

”En helvetes lång tid”

Den bilden delar, föga överraskande, inte Wikileaks-företrädarna. Vid pressträffen påpekade advokaterna att Assange redan 2010 stannade kvar i fem veckor i Sverige utan att vidare utredningsåtgärder vidtogs, att han sedan hela tiden erbjudit sig att bli förhörd av svensk åklagare men att åklagaren aldrig har nappat på erbjudandet.

Advokaten Melinda Taylor kallar FN-panelens utlåtande en ”sågning” av svenska och brittiska myndigheter. Assange har i praktiken varit frihetsberövad i omkring fem år, säger advokaten Melinda Taylor.

– Det är en helvetes lång tid att hålla någon inspärrad, säger hon.

Än så länge har Julian Assange inte lämnat Ecuadors ambassad i London.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.