Foto: TT/Skärmdump

Wikileaks offentliggör tusentals hackade Sony-dokument

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks säger sig ha offentliggjort över 30.000 dokument som gjordes tillgängliga i samband med hackerattacken mot företaget Sony i vintras. Enligt organisationen ska dokumenten visa kopplingen mellan företaget och USA:s regering.

På torsdagen offentliggjorde Wikileaks över 30.000 dokument och 170.000 mejl som rör den så kallade ”Sonygate”-attacken i november förra året.

Dokumenten ska, enligt ett pressmeddelande från Wikileaks, belysa kopplingar mellan det multinationella företaget Sony och USA:s regering.

Terrorhotad komedi

– De här arkiven visar hur ett inflytelserikt multinationellt företag fungerar. Det är nyhetsvärdigt och centralt i en geopolitisk konflikt. Uppgifterna ska vara offentliga och Wikileaks kommer se till att de fortsätter vara det, säger Julian Assange.

Omstridd film

Bakgrunden till den så kallade ”Sony-gate”-attacken var den omstridda filmen ”The Interview”. En komedi som handlar om en mordkomplott mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Inför filmens premiär drabbades Sony Pictures av cyberattacker.

Hackar slog ut nätverk

Vid attackerna slogs filmbolagets nätverk ut. Dessutom kom hackarna över konfidentiella uppgifter om bland andra Hollywoodstjärnor. Experter befarar att informationen kan användas vid IT-brott i åratal framöver.

Nordkorea har tidigare pekats ut som ansvarigt för attacken, något nordkoreanska diplomater ihärdigt förnekat.

Sony har reagerat kraftfullt på att Wikileaks offtenliggör dokumenten. I ett uttalande menar Sony att nu kommer stulen information få större spridning. ”Vi tillbakavisar med bestämdhet Wikileaks påstående att detta material hör hemma i det offentliga rummet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet