Wikileaks släpper saudi-dokument

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks har idag släppt 60.000 dokument från Saudiarabiens statsapparat. De flesta dokumenten är skrivna på arabiska och uppges innehålla topphemlig information.

Den kontroversiella föreningen Wikileaks gav beskedet på Twitter och i ett pressmeddelande på deras sajt.

Enligt Wikileaks är de dokument som släpptes idag endast en del av sammanlagt 500.000 dokument som kommer att offentliggöras de kommande månaderna.

Dokumenten uppges vara korrespondens mellan olika saudiska ambassader, samt hemliga rapporter från bland annat landets utrikesdepartement, inrikesdepartement och underrättelsetjänst.

Fråga om bin Ladin

Ett av dokumenten är enligt sajten International Business Times en förfrågan från Usama bin Ladins son, ställd till USA:s ambassad i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. En av bin Ladins sönder ska ha vänt sig till ambassaden för att få en kopia av sin fars dödsattest.

Han ska då fått svaret att USA:s praxis är att inte utfärda dödsattester för personer som dödats i miltära operationer. Brevet är daterat den 9 september 2011, fyra månader efter att Usama bin Ladin dödades i Abbottabad i Pakistan.

Nyhetsbyrån AP uppger att Saudiarabien ännu inte bekräftat att dokument läckt.

Oklart om svenskkoppling

Sveriges relationer till Saudiarabien har hamnat i fokus både under regeringen Reinfeldt och regeringen Löfven, och vid båda tillfällena har vapenhandeln med Saudiarabien stått i fokus.

2010 handlade det framförallt om uppförandet av en fabrik för robotar och pansarvärnsvapen och 2015 om den kritik utrikesminister Margot Wallström (S) framfört mot landet i anslutning till diskussionen kring ett militärt samarbetsavtal.

Huruvida det finns några uppgifter om dessa två heta politiska potatisar i den stora mängden dokument som nu släppts på arabiska, är än så länge oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.