Foto: Skärmdump Twitter

”Wir lieben dich”: Syriska flyktingar riktar kärlek mot Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen meddelade det tyska migrationsverket BAMF att de kommer att strunta i Dublinförordningen, vilket innebär att Tyskland inte kommer att skicka tillbaka flyktingar till det EU-land där de först registrerats. Detta har nu lett till en syrisk kärlekskampanj i sociala medier riktad mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Experter beräknar att Tyskland kommer att ha tagit emot 800.000 flyktingar innan året är slut, och redan under första halvåret har 44.000 syriska krigsflyktingar sökt asyl i landet.

Att beslutet att strunta i Dublinförordningen möts av syrisk entusiasm är därför inte så konstigt, och verkar vara anledningen till den våg av nätkärlek som sköljt över förbundskanslern under dagen som följde beslutet.

Flyktingkrisen i Europa

”Vi älskar dig”

Stora hjärtan, kärleksförklaringar och romantiska dikter på arabiska dedikerade till Merkel – hyllningarna har varit översvallande på Twitter det senaste tiden.

”Vi kommer att berätta för våra barn”

”Merkel förtjänar många tack för att hon upphäver Dublinförordningen. Jag skulle vilja träffa dig en dag”, skriver en användare. ”Vi kommer berätta för våra barn att syriska flyktingar flydde sitt egna land för att komma till Europa, trots att muslimska länder låg närmare”, skriver en annan.

Flera främlingsfientliga dåd

På senare tid har flera främlingsfientliga dåd ägt rum i Tyskland, och Angela Merkel har fördömt dåden.

– Det är avskyvärt av högerextremister och nynazister att försöka sprida sin falska, hatiska propaganda men det är lika skamligt av medborgare inklusive familjer med barn att ansluta sig till dem, sade hon tidigare under veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet