Foto: TT

Wonder Woman FN-ambassadör trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

Ska en seriehjälte bli världssamfundets ambassadör för kvinnors och flickors rättigheter? Många FN-anställda tycker inte det och har nu upprättat en protestlista. – Jag tror inte att en fiktiv seriefigur som ser ut som en Playboy-brud ger det rätta budskapet, säger Cass Durant vid protestceremonin.

Trots starka protester har nu seriehjältinnan Wonder Woman utsetts till FN-ambassadör för kvinnors och flickors rättigheter. Tanken är bland annat att hon ska verka för detta på sociala medier.

Utnämnandet har mött skarp kritik både inifrån FN och på andra håll. Upprördheten går ut på att FN borde kunna hitta bättre ambassadörer än påhittade figurer.

Levande alternativ

Flera FN-anställda har bland annat skrivit under en protestlista där man ger uttryck för sin starka besvikelse över ambassadörsvalet och erbjuder förslag på levande kvinnor som ”på ett formidabelt sätt skulle kunna ta sig an rollen”.

– Jag tror inte att en fiktiv seriefigur som ser ut som en Playboy-brud ger det rätta budskapet till flickor, eller pojkar heller för den delen, säger Cass Durant, som under ceremonin höll upp en protestskylt med orden ”Äkta kvinnor förtjänar äkta ambassadörer”, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.