Yahoo-högkvarteret i Sunnyvale, Kalifornien, USA. Foto: TT

Yahoo inför rätta – stäms av en miljon personer

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska it-bolaget Yahoo dras nu inför rätta i USA efter att över en miljon enskilda mejl-användare stämt företaget i en grupptalan. Företaget anklagas för att på ett otillåtet sätt ha använt innehåll i mejl för att utöka sina reklamintäkter, skriver BBC.

Det handlar om innehåll i mejl, som skickats till eller mottagits av Yahoo-konton, som företaget anklagas för att ha använt i syfte att öka sina reklamintäkter, enligt BBC.

Domstolsbeslut banade väg för stämning

I oktober 2011 slog en domstol i delstaten Kalifornien fast att privatpersoner har möjlighet, att i grupptalan stämma Yahoo. Företaget kan enligt domaren ha gjort sig skyldigt till intrång på miljontals människors privatliv.

Nu uppskattas att cirka en miljon icke Yahoo-användare har anslutit sig till en stämning mot it-bolaget. De menar att Yahoo har läst av och analyserat innehåll i meddelanden i syfte att utveckla riktad reklam på nätet.

Lejonparten av intäkterna från reklam

Yahoo har försvarat sig genom att hävda att flera av dem som stämt bolaget fortsatt mejla till Yahoo-konton efter oktober 2011. Målsägarna borde således ha varit medvetna om företagets verksamhet, och på så sätt gett tillåtelse för Yahoo att få tillgång till innehållet i mejlen, enligt företaget.

Yahoo har cirka 275 miljoner registrerade mejl-konton, rapporterar BBC. Förra året kom nästan 80 procent av bolagets intäkter från reklam på Yahoo:s sök- och mejlfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.