”Vår konversation var bra och produktiv”, säger Turkiets premiärminister Binali Yildirim om samtalet med Angela Merkel. Foto: TT

Yildirim och Merkel talade om osämja

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets premiärminister Binali Yildirim och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har diskuterat de senaste dagarnas osämja under ett telefonsamtal, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Samtalet var lyckat, enligt Yildirim.

– Vår konversation var bra och produktiv, säger han, och lägger till att de två ländernas utrikesministrar ska mötas nästa vecka för att diskutera saken vidare.

Stämningen har varit kylig mellan Berlin och Ankara under en tid, av olika anledningar. En journalist från den tyska tidningen Die Welt sitter fängslad i Turkiet på oklara grunder och turkiska ministrar har nekats att hålla valmöten i Tyskland inför den stundande folkomröstningen om en grundlagsändring som skulle utöka president Recep Tayyip Erdogans makt kraftigt.

Läs mer: Häktad journalist väcker reaktioner i Tyskland

Avfärdade kritiken

Under fredagen avfärdade Merkel den turkiska kritiken med att besluten att neka tillstånd till kampanjmöten har fattats på kommunal nivå. Nonsens, svarade regeringen i Ankara, som ansåg att Merkel hade kunnat kritisera besluten i fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.