Gripenplanet kraschlandade nära staden Kecskemét. Foto: SVT

Ytterligare Gripen-plan har kraschlandat i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Ett Gripenplan har kraschlandat på ett flygfält nära staden Kecskemét i centrala Ungern uppger flera lokala medier. Piloten sköt ut sig i samband med att planet gick in för nödlandning.

Olyckan ska ha inträffat på onsdagsmorgonen under landning på flygbasen. Enligt MNO tyder de första uppgifterna på att det var problem med planets landningsställ som orsakat haveriet.

-Piloten fick skjuta ut sig på landningsbanan. Det gick bra och han klarade sig, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef vid Försvarsexportmyndigheten.

Beordrad nödlandning

Enligt flygbasens vice stabschef Zoltán Orosz fastnade planets noshjul i utfällt läge efter start. Planet beordrades att nödlanda och piloten försökte sig på en buklandning, rapporterar index.hu. Piloten tvingades skjuta ut sig ur planet. Han flögs med helikopter till  sjukhus i Budapest, men enligt läkare är hans tillstånd stabilt.

Olyckan är den andra på kort tid som inträffat med Gripenplan. I maj kraschade ett annat plan som leasats av Ungern när det skulle landa vid en övning i Tjeckien.

Ser inget samband

– I dagsläget finns det ingenting som pekar på att händelserna har med varandra att göra. Tvärtom, säger Sebastian Carlsson, presschef vid tillverkaren Saab.

Ungern hyr 14 stycken Jas 39 Gripen-plan av Sverige som är tänkta att köpas loss senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.