Zikaviruset sprids av myggor. Foto: TT

WHO: Låg risk för global zikaspridning under OS

Uppdaterad
Publicerad

OS i Rio de Janeiro behöver inte flyttas eller ställas in med anledning av den pågående zikaepidemin. Det anser världshälosorganisationen WHO – som hävdar att risken är låg för en ökad global smittspridning.

Omkring 380.000 utländska besökare väntas komma till OS i Rio de Janeiro i augusti.

Sedan ett år tillbaka pågår ett zikautbrott i Brasilien. Viruset har kopplats till fosterskador och WHO har avrått gravida kvinnor från att resa till mästerskapen. Samtidigt uppmanas besökare att skydda sig mot myggbett.

Zikavirus

Vill skjuta upp OS

I maj skrev 150 läkare, forskare och bioetiker från ett dussintal länder ett öppet brev till WHO, där de uppmanade organisationen att skjuta upp eller flytta OS-mästerskapen på grund av smittorisken.

Men nu går WHO ut och proklamerar att det inte är någon idé att vidta sådana åtgärder, eftersom miljontals människor redan besöker Brasilien varje år. Besöksantalet skulle inte minska nämnvärt om OS ställdes in resonerar man, rapporterar BBC.

– Det finns ingen större fara för internationell spridning, säger David Heyman, ordförande för WHO:s expertpanel, enligt Reuters.

– Riskerna är inte annorlunda för människor som besöker OS än andra områden, där det pågår zikautbrott.

Marginell påverkan

Enligt WHO bor 20 procent av världens befolkning i zikadrabbade områden och nästan 30 procent av det internationella resandet sker in i eller ut ur sådana områden.

– Andelen av resandet som kommer att påverkas av OS (är) mycket, mycket, mycket marginell, säger Bruce Aylward, chef för WHO:s krisavdelning, enligt Reuters.

Enligt WHO:s experter är risken för smittspridning dessutom lägre under vintermånaderna, när myggorna inte är så aktiva.

Skadar hjärnan

Över 1.400 fall av mikrocefali har konstaterats i Brasilien hos barn vars mödrar exponerats för zikaviruset under graviditeten. Viruset gör att fostrets hjärna inte växer normalt och att barnet får för litet huvud. Viruset är även kopplat till Guillain-Barre, en sällsynt sjukdom i centrala nervsystemet.

Viruset har spridit sig till över 60 länder och territorier runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet