Zika-spridning inom USA befaras

Publicerad

I Florida undersöker myndigheterna nu fyra fall av zikasmitta, där man misstänker spridning som har skett inom USA:s gränser, via myggstick.

Beskedet lämnades i ett uttalande från delstatens hälsovårdsmyndigheter på onsdagen. I de aktuella fallen handlar det om personer som inte har besökt trakter där smittspridning är känd sedan förut.

Zikaviruset, som tros kunna ge allvarliga fosterskador om den som smittas är gravid, sprids framför allt genom mygg. Den myggart som kan bära på viruset har förutsättningar att leva även i södra USA.

Zika kan också spridas sexuellt. Det finns därtill ett fall i delstaten Utah där en person som har vårdat en sjuk har bekräftats vara zikasmittad. Vårdaren antas ha blivit smittad direkt av patienten, en anhörig som hade mycket hög virushalt och avled. Dödsfallet var det första bekräftade i USA. Patienten led också av andra sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.