Byn Chivi i Zimbabwe är en av de platser som drabbats hårt av torka i år. Foto: TT

Zimbabwe hungrar i torkan

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 miljoner människor lider brist på mat i spåren av den svåra torkan som råder i östra och södra Afrika. Familjer splittras när desperata människor söker sig till städerna och livsviktig handel mellan länderna upphör på grund av skenande matpriser och uteblivna skördar. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås rapporterar om läget.

– De senaste månaderna har undernäringen ökat i flera delar av Zimbabwe, säger Niels Balzar från World Food Programme, WFP, till Africanews.

Zimbabwe, en gång kallat ”Afrikas brödkorg”, är hårt drabbat. En kollapsad jordbruksnäring har lett till en ekonomisk härdsmälta. Och en turbulent politisk situation under den den vacklande 92-årige Robert Mugabe skapar ytterligare oro.

Precis som SVT Nyheter rapporterat från grannlandet Moçambique kommer nu också uppgifter om familjer som splittras när föräldrar drar sig mot städerna för att söka nytt leverbröd. Och barn lämnar skolan när allt handlar om att överleva. 

Den akuta undernäringen i Zimbabwe är nu den högsta på 15 år, enligt WFP. Och människor tvingas använda alla pengar de har för ren överlevnad och har inte råd med transporter för att uppsöka sjukvård när de behöver. 

Och många kan heller inte ta livsviktiga mediciner på fastande mage.

– Den ökande undernäringen får negativ effekt för människor som lever med HIV och AIDS på det sättet att de inte har tillräckligt med mat, säger Niels Balzar till Africanews.

Zimbabwes egen valuta är sedan länge oanvändbar på grund av hyperinflation. Istället används till största delen amerikanska dollar. Miljoner zimbabwier har flytt arbetslöshet och politiskt förtryck till grannlandet Sydafrika. 

Torkan har också drivit upp priser på grödor och livsmedel i södra Afrika. Och eftersom torkan slagit till över ett så stort område har viktig småskalig handel mellan länderna påverkats. 

De senaste månaderna har protester fyllt gatorna i Zimbabwes städer. Ett tecken enligt många på att den alltmer sjuklige president Robert Mugabe börjar tappa greppet om makten i landet. Om en strid om makten blossar upp i vakuumet efter Mugabe kan ytterligare lidande vänta för det redan hårt prövade folket. 

Därför hoppas många på en politisk evolution, snarare än en politiskt revolution när Robert Mugabe försvinner. En stilla övergång till en fungerande demokrati och ekonomi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.