Lejonet Cecil vars död ledde till stora protester. Foto: TT

Zimbabwe lättar på jaktregler

Uppdaterad
Publicerad

Vildmarksadministrationen i Zimbabwe har upphävt merparten av de restriktioner på jakt som införts i spåren av tjuvjakten på den ståtliga lejonhannen Cecil.

Nationalparksförvaltningen Zimbabwe Parks och landets naturvårdsverk Wildlife Management Authority skriver i ett gemensamt uttalande att jaktstoppet utanför nationalparker upphävs med omedelbar verkan.

Däremot finns det fortfarande kvar restriktioner för just storviltjakt: All jakt på lejon, leopard och elefant måste ha skriftligt tillstånd från myndigheterna, och djuren får endast jagas om nationalparkspersonal medverkar.

Lejonet Cecil

Tjuvjägare som avslöjas får jaktförbud på livstid. Deras agerande jämförs i uttalandet med ”ekonomiskt sabotage”.

Lejonet Cecil – en 13 år gammal hanne och flockledare, som följdes inom ramen för ett forskningsprojekt – lockades ut ur nationalparken Hwange för att en amerikansk turist skulle kunna jaga det med pilbåge. Jakten lyckades så illa att jaktsällskapet fick leta efter det skadade lejonet i 40 timmar innan det sköts ihjäl.

I Zimbabwe är nu flera personer som deltog misstänkta för jaktbrott, medan den amerikanske storviltjägaren har gått under jorden, samtidigt som även myndigheter i USA utreder om han begått regelbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet