Zimbabwiska dollar Foto: TT

Zimbabwe skrotar värdelös valuta

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Zimbabwe har meddelat att landets valuta, zimbabwiska dollar, ska skrotas och människor uppmanas nu att gå till banken för att växla in till amerikanska dollar.

Men växelkursen är svag. Väldigt svag. För 1 amerikansk dollar får man betala hisnande 35.000.000.000.000.000 zimbabwiska dollar. Eller 35 biljarder enklare uttryckt.

När regimen i Zimbabwe med president Robert Mugabe i spetsen började ta över gårdar från vita lantbrukare kring år 2000 föll ekonomin i princip fritt ända fram till 2009.

Under 2008 drabbades landet av hyperinflation på enligt uppgift omkring 500.000.000.000 procent, eller 500 miljarder procent.

Säljs som souvenirer

Priserna i affärerna kunde höjas flera gånger om dagen.

Enligt Associated Press, AP, sade Robert Mugabe 2007:

– Där det saknas pengar till projekt kommer vi att trycka nya.

Sedan 2009 har flera olika valutor använts i landet, som exempelvis amerikanska dollar och sydafrikanska rand.

Människor i Zimbabwe har till september på sig att växla in valutan. Men på grund av det i princip obefintliga värdet kommer många sannolikt att välja att försöka sälja pengarna som souvenirer till turister i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.