Den 37-årige polacken attackerades på juldagen på tunnelbanestationen Schönleinstrasse i Berlin. Foto: Wikimedia Commons

Försökte sätta eld på hemlös i Berlins tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland skakas av en ny besinningslös attack i Berlins tunnelbana. Sju personer har gripits misstänkta för att ha försökt sätta eld på en hemlös man som låg och sov på en av stationerna. Mannen klarade sig utan skador eftersom förbipasserande grep in.

Händelsen inträffade natten till juldagen nere i tunnelbanestationen Schönleinstraße i stadsdelen Kreuzberg. Förbipasserande och en tågförare lyckades släcka lågorna från den 37-årige polackens tillhörigheter innan han skadades, rapporterar Berliner Zeitung.

Händelsen rubriceras som mordförsök.

Sju gripna för dådet

Efter att polisen offentligt gått ut med bilder från övervakningskameror greps sju personer misstänkta för dådet. Sex av dem anmälde sig själva hos polisen och den sjunde plockades in av civilklädd polis i Hohenschönhausen. De riskerar nu fängelsestraff, skriver Tagesspiegel.

De sju misstänkta har lämnat olika uppgifter om sin inblandning i dådet, men alla medger att de befunnit sig i tunnelbanestationen den aktuella natten, uppger en talesperson för åklagarmyndigheten till Berliner Zeitung. En 21-åring pekas ut som huvudgärningsman, skriver Tagesspiegel.

En del av männen är kända av polisen sedan tidigare, men inte för allvarliga brott, rapporterar nyhetsbyrån DPA.

Skapat flykting- och övervakningsdebatt

De misstänkta, mellan 15 och 21 år gamla, är alla asylsökande i landet. De misstänktas bakgrund har återigen väckt debatt om det tyska flyktingmottagandet i Tyskland, där kritiker menat att Angela Merkels generösare flyktingpolitik gjort att det tummats på bakgrundskontroller och säkerhetstänk i flyktingmottagandet.

Dådet har också väckt debatt om övervakningen av offentliga platser, efter att gripandena kunnat göras då gärningmännen fångats på film av en säkerhetskamera.

Övervakningskameror är fortfarande ovanligt på offentliga utrymmen i Tyskland, men efter förra veckans terrordåd mot en julmarknad i Berlin har tyska regeringen gett ökad möjlighet till kameraövervakning.

Tidigare attack i tunnelbanan

För bara några veckor sedan skakades invånarna i Berlin av en annan attack i tunnelbanan. Det blev känt att en 26-årig kvinna hade sparkats i ryggen av en okänd man när hon var på väg nedför en trapp i stationen Hermannstraße den 27 september. Kvinnan föll handlöst ned på plattformen och fördes till sjukhus med bruten arm.

Gärningsmannen var i sällskap av ytterligare tre män, som inte ingrep utan bekymmerslöst gick vidare efter dådet. Attacken såg ut att vara helt oprovocerad.

En vecka före julafton greps en 27-årig man misstänkt för dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.