20-åriga Jonatan trivs på äldreboendet

Uppdaterad
Publicerad

För ett drygt år sedan flyttade 20-åriga Jonatan Shaya hemifrån. Hans första egna hem blev en 23 kvadratmeter stor lägenhet på äldreboendet Rudolf i Helsingfors. Jonatan är en av de första att delta i ett försök där unga under 25 bor tillsammans med äldre.

Det har nu gått ett år sedan boendeförsöket påbörjades och eftersom samboendet verkar vara ett lyckat projekt så har flera andra städer i Finland redan hakat på. Numera bor ett tiotal ungdomar i Esbo, Vanda och Uleåborg också på äldreboenden. Tanken är att man på det här sättet ska underlätta bostadslösheten bland unga i Helsingfors och på samma gång pigga upp vardagen för de äldre.

Jonatan har fått flera nya vänner

Det tog inte lång tid innan 20-åriga Jonatan blev god vän med sin betydligt äldre granne Taimi Taskinen, damen mitt emot.

– Vi började snacka med varandra och blev snabbt bekanta, och vi kom sedan fram till att vi har gemensamma intressen också, berättar Jonatan.

”Jobbet ställer till det”

Taimi är också väldigt glad för sin unga nya granne.

– Det enda negativa med Jonatan är hans jobb. Jobbet gör ju att han inte hinner hälsa på så ofta, men när han är ledig kommer han och snackar med mig. Ibland kokar han kaffe också, berättar Taimi.

Förutom Jonatan bor det två ungdomar till på äldreboendet Rudolf. Ungdomarna får bo billigt, mot att de i utbyte spenderar ett par timmar i veckan med de äldre.

Taimi hoppas att ännu fler ungdomar ska flytta in

Under året som gått har Jonatan avslutat sina studier och fått sitt första jobb. Han är glad över att få dela vardagen med sina äldre grannar.

– Det har hänt en massa stora viktiga saker i mitt liv under året som gått, och det är kul att jag fått dela alla dessa glädjeämnen med mina grannar. 

Försöksperioden på ett år har gått så bra att man på Rudolf nu bestämt sig för att låta ungdomarna bo kvar ett år till. Taimi Taskinen hoppas att ännu fler ungdomar ska flytta in på Rudolfs, och hon är väldigt glad för att Jonathan har bestämt sig för att bo kvar.

Vi måste sluta stänga in mänskor i boxar

Personalen på Rudolfs har sett att de äldre verkar uppskatta de ungas sällskap, och det har dessutom visat sig vara lättare att rekrytera ny personal till boendet efter att ungdomarna flyttat in.

– Jag har svårt att förstå varför man måste stänga in mänskor i olika boxar, äldre i en box, unga i en annan, och jag hoppas att man i framtiden ska planera olika boendeformer så att mänskor i alla olika åldrar ska kunna bo tillsammans, säger Miki Mielonen som är projektchef för Helsingfors stads ungdomscentral. 

SVT Nyheter Stockholm rapporterade i tisdags om att Österåkers kommun nu vill göra ett liknande försök. Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) har lagt en motion där hon vill erbjuda Österåkers myndiga ungdomar att bo gratis eller till rabatterad hyra på äldreboenden i utbyte mot exempelvis 30 timmars sällskap i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.