Aarnio misstänks för trettio olika brott

Uppdaterad
Publicerad

Den suspenderade chefen för Helsingfors narkotikarotel, Jari Aarnio, misstänks för fler brott. Narkotikabrott, bevisförvanskning och grovt missbruk av tjänsteställning.

Kriminalöverkommissarie Jari Aarnio har varit häktad sedan i november och enligt nuvarande uppgifter borde åtal väckas i juli. Han misstänks för närmare trettio olika brott.

Aarnio har tidigare anklagats för narkotikabrott och sägs ha varit inblandad i haschsmuggling från Holland till Finland. Nu misstänks han för bevisförvanskning, grovt missbruk av tjänsteställning och brott mot tjänsteplikten genom medverkan till prostitution.

Den suspenderade polischefen har en förmögenhet på flera miljoner kronor vars ursprung är oklar, och flera personer i hans omgivning misstänks för grov penningtvätt. Hans misstänkta brottspartner, en ligaledare, misstänks för medhjälp till bevisförvanskning. Aarnio och alla andra misstänkta nekar till anklagelserna.

Fakta

Jari Aarnio – Finlands mest kända poliser:

  • 1979 inleder poliskarriären vid ordningspolisen i Helsingfors
  • 1981 förflyttas till narkotikaroteln
  • 1987 utses till årets polis
  • 1996 utsätts för ett attentatsförsök med handgranat
  • 1999 blir chef för narkotikaroteln
  • 2013 Aarnio grips och häktas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.