Bristen på finskspråkig äldrevård förvärras

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av platser är stort i den finskspråkiga äldrevården i Sverige. Situationen förvärras sannolikt när den stora invandrargenerationen blir äldre. Behovet av vårdplatser är redan nu kanske tre gånger större än tillgången.

Exakt statistik över finskspråkig äldrevård saknas, men det är tydligt att vårdplatserna är för få.

– Det finns behov av 3 000 platser, men man ska komma ihåg att alla kanske inte vill ha finskspråkig vårdplats. Om hälften vill, fattas 1 000 platser. Så närmare 1 500 platser saknas, minst, säger Helena Kivisaari, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor.

– Det är svårt att säga hur många platser som finns nu, säkert inte 1 000. Kanske 500, däromkring.

Kö till Finskt Äldrecentrum

Trycket märks i Suomikoti i Stockholm, ett av få helt finskspråkiga enheter.

– Vi har alltid kö hit, eftersom det finns behov av fler platser. Till demensavdelningen köar just nu åtta personer. Och 15 till den somatiska – så behovet är större där, säger Virpi Johansson, verksamhetsledare på Finskt Äldrecentrum.

– Fler än hälften förstår inte svenska alls längre.

Också utanför förvaltningsområdet har man rätt till viss grundservice på finska och myndigheterna är skyldiga att informera om detta.

Man glömmer sist lärda språk

Vårdbehovet berör framför allt första generationens invandrare. Den åldrande finska befolkningen växer. Att få fram platser till alla som vill kan bli svårt i framtiden.

– Alla som kom till Sverige på 60-talet för att arbeta börjar bli gamla. När man blir äldre glömmer man, särskilt om man är dement, och det egna hemspråket kommer fram. Det språk man lärde sig sist glömmer många, säger sjuksköterskan Christer Sandén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.