Foto: SVT

Alla par i Finland ska få gifta sig

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen i Finland har förkastat det medborgarinitiativ som ville häva lagen om könsneutrala äktenskap. Riksdagsledamöterna beslöt under fredagen att inte slopa genomförandet av den könsneutrala äktenskapslagen. Lagen träder i kraft i början av mars 2017.

Finlands riksdag godkände principbeslutet om könsneutrala äktenskap så sent som i november 2014. Den nya äktenskapslagen som tillåter även samkönade par att ingå äktenskap ska träda i kraft i mars i år.

Ett medborgarinitiativ, om att äktenskapet ska kunna gälla endast mellan man och kvinna, försökte nu i sista stund att stoppa genomförandet av den nya äkenskapslagen.

120 ledamöter röstade mot medborgarinitiativet, 48 röstade för att stoppa den nya äktenskapslagen och två röstade tomt. 29 ledamöter var frånvarande vid omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tasa-arvoinen avioliittolaki

Mer i ämnet