Ansöka om medborgarskap före riksdagsvalet?

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från kommunal- eller landstingsvalet får endast svenska medborgare rösta i riksdagsvalet.

Det strömmar dagligen in nya ansökningar till Länsstyrelsen i Stockholm. Semesterresorna och höstens val har ökat antalet ansökningar i år.

– På somrarna får vi normalt runt trettio ansökningar i veckan, men nu kommer det in fler. 90 % av ansökningarna kommer från finländare, säger Marja Brusi.

Nordbor som bott här i fem år kan ansöka om medborgarskap, som kostar cirka 500 kronor för vuxna och cirka 200 kronor för barn.

Brådskande för de som vill rösta

Vill man rösta i riksdagsvalet måste man snabbt skicka in sin ansökan, ärendet ska nämligen hinna behandlas före den 15 augusti. Behandlingstiden tar vanligtvis en vecka från att betalningen har gjorts.

– Ansökningsblankett finns på nätet, men man kan även ringa oss. För personbevis måste man vända sig till Skatteverket, säger Marja Brusi.

Sedan år 2003 kan finländska medborgare även ansöka om dubbelt medborgarskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.