Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Juha Ruohonen, arkeolog på Åbo universitet, om varför det är viktigt att kvarlevorna analyseras vidare. Foto: Marcus Floman, SVT

Arkeologen: Så kan man fastställa att kranierna återlämnas till rätt gravplats

Publicerad

Genom moderna vetenskapliga analyser skulle forskare kunna säkerställa att de kranier och andra mänskliga kvarlevor som finns på Karolinska institutet, återlämnas till sina rätta gravplatser i Finland. Enligt arkeologen Juha Ruohonen är analyserna viktiga för de avlidnas rättssäkerhet, men varken KI eller finska myndigheter vill idag lova att sådana analyser kommer att ske.

Svenska utrikesdepartementet vill överlåta de finländska kvarlevorna som finns på KI tillbaka till Finland ”på ett rättssäkert och respektfullt sätt så snart som det är möjligt”. Men viktigt information som kan användas för att härleda var i Finland kvarlevorna hör hemma, saknas fortfarande.

Enligt arkeologen Juha Ruohonen kan man med hjälp av moderna vetenskapliga analyser fastställa att kvarlevorna begravs på rätt plats – något som han menar är viktigt för de avlidnas rättssäkerhet.

Karolinska institutet uppger för SVT att de inte genomfört några analyser av kvarlevornas härkomst under den tid som dessa funnits på KI. Kvarlevorna har funnits i Sverige sedan de fördes till Sverige av forskaren Gustaf Retzius 1873.

I Finland vill myndigheterna inte svara på SVTs frågor om huruvida kvarlevorna kommer att analyseras när de återlämnats. Från finska undervisnings- och kulturministeriet uppger man att man ska inleda närmare diskussioner kring återlämnandet tillsammans med svenska myndigheter ”så snart som möjligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.