Foto: SVT

Finskspråkiga äldre offer för bedragare – igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal sverigefinska åldringar har åter igen blivit offer för bedragare som låtsas vara finska släktingar i behov av pengar. 74-åriga Tuula Vertanen blev uppringd av någon som uppgav sig vara en avlägsen släkting från Finland och i god tro lånade hon 4000 kronor åt bedragaren. De tusenlapparna har hon aldrig fått tillbaka.

Personer som fortfarande har tät kontakt med släkten i Finland är extra utsatta för den här typen av bedrägerier. Bedragarna uppger sig vara avlägsna släktingar och i stort behov av pengar, och de påstår att de inte har någon annan att vända sig till.

Tuula Vertanen blev lurad

Precis så gick det också i Tuulas fall. Personen i andra ändan telefonen utgav sig för att vara hennes mans brorson. Mannen var olycklig och bad om att få låna 4000 kronor och Tuula ville självklart hjälpa honom.

– Nå vad ska man nu säga, nog är människan märklig. Jag förstod aldrig att jag blev lurad. Jag sade att jag nog kan låna pengarna, men att jag vill ha kvitto. Jag misstänkte aldrig att det kunde vara någon annan än min mans brorson.

Ofta saknas bevis

Enligt kriminalinspektör Jan Olsson har bedrägerier mot äldre ökat med 20-25 procent jämfört med samma period i fjol. Enligt Olsson är det svårt att få fast bedragarna eftersom de utsatta sällan kan beskriva hur bedragarna ser ut. Dessutom saknas det ofta bevis. Det är också oklart om bedragarna verkar i grupp eller om det är en och samma person som ringer runt. I samtliga fall har bedragarna talat flytande finska.

Polisen påminner nu äldre personer om att aldrig låna ut eller ge pengar åt okända personer som ringer och uppger sig vara avlägsna släktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.