”London har förändrats, mot det sämre”

Uppdaterad
Publicerad

En vän har fått råa ägg kastade mot sig. En annan känner att människor vänder honom ryggen. Konstnären och professorn Pasi Välimaa, som sedan några år är bosatt i London, vittnar om förändrade attityder mot utlänningar efter Brexit.

Textilkonstnären Pasi Välimaas verk visas just nu på Galleri Sebastian Schildt i Stockholm. Välimaa har fyllt väggarna med mjuka verk som lockar till beröring.

– De här verken är ganska lugna. Textil i sig är ett mjukt material. De är meditativa verk som är lätta att leva med i en tid som denna, så väldigt orolig och rastlös, säger Välimaa.

Vittnar om ett hårdare klimat

Pasi Välimaa lämnade Finland för Sverige för snart 30 år sedan. Den här gången är konstnären, som även arbetar som professor vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, bara på besök i Sverige. De senaste åren har han bott i London.

– Det händer mycket i London just nu, det finns gott om utställningar och jag kan se andras verk. I London ser man konst från hela världen.

Men sedan Storbritannien ifjol röstade för att lämna EU är staden inte sig längre lik, berättar Välimaa. Efter omröstningen har vardagen för utländska personer förändrats på ett påtagligt sätt.

Storbritannien meddelade nyligen att man planerar att påbörja officiella förhandlingar om EU-utträdet på onsdag.

– Det börjar synas varje dag, varje vecka, varje månad mer och mer. Atmosfären har förändrats vilket inte alls är bra, tvärtom väldigt dåligt, säger Välimaa och ger ett exempel:

– Någon kastade två råa ägg på en av mina svenska kompisar mitt på gatan.

För att hon talade svenska?

– Ja. Det är ingen som tror på det, det har gått så fort.

Vet inte om han ska stanna kvar

I Välimaas vänkrets finns personer som har bestämt sig för att flytta från landet på grund av Brexit.

– Ett par som jag känner, man och fru, ska flytta till Ungern där de kommer ifrån på grund av att de blir så dåligt behandlade. En del människor har slutat att hälsa på dem och vänder dem ryggen. De trivs inte längre och vill inte att deras barn växer upp i ett sådant klimat.

Själv har Välimaa inte blivit utsatt för liknande attityder, ännu. Han är ändå osäker på om han kommer att bo kvar.

– När jag flyttade till London var planen att stanna, men just nu vet jag inte. 

Välimaa jämför Brexit med en skilsmässa.

– Skilsmässor är ju aldrig vare sig lätta eller korta. Engelsmännen tror att det tar två år, men jag tror inte att två år räcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.