Drickandet ökar bland äldre i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mest ökar alkoholkonsumtionen bland 75-åriga kvinnor, visar en ny studie.

Seniorerna träffas varje måndag på Södermalm i Stockholm. En del dricker kaffe, andra tar ett glas öl eller vin.

– Det är gott med vin till maten. Hemma dricker jag inte vin, utan jag njuter helst av det i gott sällskap. Drickandet har säkert blivit vanligare även i pensionärssammanhang, men problemen syns inte här, säger Liisa Holopainen.

Göteborgs universitets studie pekar på ett ökande alkoholmissbruk bland äldre kvinnor. Var tionde 75-årig kvinna dricker för mycket alkohol, mot bara en av hundra för trettio år sedan.

Forskarna varnar för överdriven alkoholkonsumtion, då konsekvenserna fortfarande är något luddiga, specifikt för äldre personer. Vad som är klart är att alkoholmissbruk ofta leder till fallolyckor, sjukdomar och minnesförlust.

Enligt forskarna kan drickandet vara en vanesak, som hänger kvar genom åren. Alkoholkonsumtionen kan också ha ökat eftersom dagens pensionärer är piggare och socialare än förut.

– Jag vet inte om det handlar om ålder eller om det är något generellt. Allt har liksom blivit lite lättsinnigare, säger Holopainen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.