En gripen för skjutningen i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Finlands utrikesdepartement meddelade i torsdags att två finländska biståndsarbetare har dödats i staden Herat, västra Afghanistan. Nu har en person tagits in för förhör, men ingen har ännu erkänt sig skyldig till dådet.

Kvinnorna arbetade för den kristna organisationen International Assistance Mission, IAM. Organisationen har varit verksam i Afghanistan sedan år 1966 och utbildar bland annat vårdpersonal som jobbar med ögonsjukdomar och mentala problem.

Enligt nyhetsbyråerna satt kvinnorna i en taxi när beväpnade män öppnade eld mot dem. Båda offren dog på väg till sjukhuset. Orsaken till skjutningen är ännu oklar, men händelsen utreds. Enligt den finländska morgontidningen Helsingin Sanomat har taxiföraren tagits in för förhör.

– Tydligen har en person gripits, men ingen har ännu erkänt sig skyldig till mord, bekräftade Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) i Yle:s morgonsändning.

Finlands president Sauli Niinistö klassificerar händelsen som extra grov, eftersom kvinnorna befann sig i Afghanistan för att hjälpa lokalbefolkningen. Han kräver att de lokala myndigheterna ska göra sitt bästa för att hitta de skyldiga gärningsmännen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.