Foto: YLE

Strejken fortsätter imorgon – 90 flighter ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Flygstrejken i Finland fortsätter klockan 15 på fredagen. Strejken berör kundtjänst, säkerhetskontroller, måltidsservice och frakt på ett flertal flygplatser i Finland. Passagerare uppmanas komma i tid till flygplatsen och om möjligt att resa med bara handbagage. Fredagens flygstrejk väntas pågå fram till klockan 19 på kvällen.

Enligt riksförlikningsman Minna Helle stampar förhandlingarna på stället och parterna ligger fortfarande långt från varandra. Någon lösning på flygkonflikten ligger alltså inte nära till hands.

Tvisten mellan Luftfartsunionen IAU och Servicebranschens arbetsgivarförbund Palta handlar om vilket kollektivavtal som ska tillämpas för de anställda vid markservicebolaget Airpro.

Finnair har ingen del i konflikten utan påverkas som tredje part. Fredagens strejk innebär miljonenförluster för företaget.

Över 90 flighter ställs in imorgon

Finnar har meddelat att man blir tvungen att ställa in över 90 flighter imorgon, både inrikes- och Europaflyg, till och från Helsingfors.

Mer information om vilka flighter som ställs in finns att hämta på Finnairs webbsida.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.