Fennovoima informerade om kärnkraftsplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Fennovoima höll ett öppet möte i Luleå i går om bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki, som förväntas påbörja sommaren 2015.

– Vi är här för att samtala om projektet och berätta om anläggningens miljöpåverkan, sade Fennovoimas miljöchef Kristiina Honkanen.

Honkanen försäkrar att kärnkraftverket vid normal drift inte ska påverka Sveriges kustområde.

Fennovoima

– Miljöeffekterna kommer enligt våra bedömningar att begränsas till Pyhäjoki och Hanhikivi.

Fennovoima ska ansöka om byggtillstånd sommaren 2015, men handläggningstiden kan bli 2–3 år. Kontakten med Sverige kommer att kvarstå under hela projektets gång.

Inför måndagens möte ordnade demonstranter namninsamlingar mot det finska kärnkraftverket, och svenskt motstånd är ingen överraskning för företaget.

– Vi kommer att beakta andra synpunkter i vår projektplanering, men det är ingenting som kommer att påverka arbetets gång. Myndigheterna i Finland ser nog till att anläggningen blir säker och att dess miljöpåverkan minimeras, sade Honkanen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fennovoima

Mer i ämnet