Foto: Finlands utrikesministerium

Finland får egna emojier

Uppdaterad
Publicerad

Som första land i världen tar Finland i bruk egna emoji-ideogram. Bakom idén ligger Finlands utrikesministerium.

Finland-emoji illustrerar finländska känslor och ingår i Utrikesministeriets julkalendern på deras webbplats ThisisFINLAND. En del av känslorna uttrycks av någon internationellt känd finländsk person. Det finns också emoji för andra fenomen som är viktiga för Finland, till exempel sauna och mobiltelefon. Hela samlingen är på drygt 30 finländska emojis.

– Finland-emoji har tagits fram med glimten i ögat, men vi hoppas att de ändå ska förklara våra särdrag lite grann, och särskilt våra styrkor, till exempel vår avväpnande ärlighet, säger chefen för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati Petra Theman på pressmeddelandet.

Emoji är ideogram eller smilisar som uppkommit i Japan och som så småningom blivit en del av den dagliga kommunikationen i hela världen. De används framför allt i mobilchattar och sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.