Finland står inför massiva utmaningar med asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Finland har under sensommaren och hösten tagit emot fler asylsökande än någonsin sedan efterkrigstiden – hittills sex gånger så många som förra året. Men motståndet är organiserat och systematiskt, säger en invandringsforskare

I Finland har invandringskritikerna varit bra på att få igenom sitt budskap. Enligt forskaren Tuomas Martikainen är motståndet organiserat och systematiskt.

– Huvudorsaken till det nuvarande motståndet är, som jag ser det den så kallade invandringskritiska rörelsens frammarsch. I sociala medier har man ända sen början av 2000-talet systematiskt odlat ett särskilt språkbruk när det gäller invandring och flyktingar. Och därefter har man skapa och upprätthållit olika hotbilder i anslutning till inflödet av flyktingar.

I nuläget anländer dagligen cirka 500 asylsökande till Finland. Flyktingförläggningarna är fyllda till brädden och nya öppnas allteftersom lokaler frigörs ute i kommunerna. Flyktingmottagandet är inte avpassat för dagens mängder, vilket skapar problem.

– De verkliga utmaningarna uppstår i det skedet när de sökande beviljas asyl. Det är då det gäller att ordna med boende och börja integrera personerna i fråga.

Nu omvärderar myndigheterna säkerhetsläget i Irak. Irakiers rätt till asyl väntas inskränkas. Det väcker oro bland irakierna som redan anlänt till Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.