Foto: Grafik: Jens Falkman Lundberg

Valets vinnare och förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid första prognosen pekade allt på att Centern skulle stå som segrare i det finska valet. När förhandsrösterna var räknade hade partiet redan majoriteten av rösterna, samtidigt som striden om andraplatsen tätnade.

När Finland i söndags valde ny riksdag var frågan knappast vem som vinner valet då allt pekade på ett regimskifte och att IT-miljonären Juha Sipilä, Centerns partiledare, skulle bli ny statsminister. Politisk forskare och valexpert Mari K Niemi var inte förvånad över Centerns framgång, även om siffrorna var lägre än förväntat. 

Vallokalerna i Finland stängdes klockan 19 svensk tid, och 70 procent av Finlands röstberättigade deltog i valet, vilket kan jämföras med 70,5 procent år 2011.

Finska valet 2015

När förhandsrösterna var räknade stod kampen om en andra plats mellan Socialdemokraterna och Samlingspartiet, men under kvällens lopp förändrades en hel del.

Valets stora vinnare

Att Centern skulle vinna var som sagt ingen överraskning, samtliga opinionsmätningar hade pekat på det. Däremot var det lite av en skräll att Sannfinländarna skulle bli näst största parti och att Socialdemokraterna fick nöja sig med 34 mandat.

Enligt valresultatet får Centern 49 mandat av totalt 200 mandat i den nya riksdagen, Sannfinländarna 38 mandat, Samlingspartiet 37 mandat och Socialdemokraterna 34 mandat. Centern och De gröna anses vara valets största vinnare. Stödet för De gröna ökade och nu får partiet 15 mandat i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska valet 2015

Mer i ämnet