Finländska mammalådan BBC:s mest delade nyhet

Uppdaterad
Publicerad

Artikeln om finländska barn som sover i papplådor lär vara alla tiders mest klickade nyhet. Den har delats över en miljon gånger och lästs över 10 miljoner gånger.

I artikeln som publicerades på BBC:s hemsida i juni 2013 beskrivs hur finländarna låter sina nyfödda barn sova i mammalådan. I artikeln förvånas man över hur en kartonglåda är den första sängen för de flesta finska barnen.

Trots att artikeln är 20 månader gammal, läses den fortfarande. Under den senaste veckan har artikeln till exempel haft tre miljoner läsare.

BBC grubblar i en färsk artikel på orsaken till att artikeln om mammalådan blivit så populär. BBC konstaterar att det inte finns någon nyhet i moderskapsförpackningarna som delats ut i Finland sedan 1937. Samtidigt är det en nyhet för de flesta som bor utanför Finland.

BBC konstaterar att rubriken ”Why finnish babies sleep in cardboard boxes”  (Varför finländska babyn sover i papplådor) har säkert spelat in. En del läsare kan tänka att man avslöjat ett konstigt finskt särdrag.

Läsarna kan enligt BBC också vara intresserade av jämlikhetstanken i mammalådan. För de flesta finländska barn är lådan den första sängen, oavsett familjens sociala status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.