Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Endast i norra Sverige, där meänkieli och finska är levande språk, skrivs ortnamnen med finsk ortografi, säger Oliver Blomqvist, ortnamnsutredare vid Lantmäteriet. Foto: SVT Foto: SVT

Fler finska ortnamn kan läggas till på kartor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tiotusentals ortnamn i Sverige med ursprung i den skogsfinska kolonisationen av Sverige under 1500–1600-talen. Alla namn är inte upptagna på officiella kartor utan de kan kännas till endast av privatpersoner. Enligt Lantmäteriet är det möjligt att uppta ”nya” skogsfinska ortnamn i kartor.

Det totala antalet finska ortnamn i de skogsfinska områdena i Sverige är inte känt, men enligt Institutet för språk och folkminnen (Isof) finns det ca 7 000 bara i Värmland.

Ortnamnen är ibland svårtydda för finsktalande, eftersom de allt som oftast stavas enligt svenska stavningsregler. Den svenska ortografin är annorlunda än den finska.

Skogsfinnar

– Endast i norra Sverige, där meänkieli och finska är levande språk, skrivs ortnamnen med finsk ortografi, säger Oliver Blomqvist, ortnamnsutredare vid Lantmäteriet.

Myndigheterna betraktar finska som ett dött språk i de skogsfinska områdena. Det betyder att finska ortnamn i dessa områden definieras som svenska, dock anses de ha ett finskt ursprung.

De andra svenska landskapen med skogsfinska bosättningar är Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Ångermanland, Medelpad, Södermanland, Östergötland, Västergötland, Närke och Västmanland.

Ortnamnen är ibland svårtydda för finsktalande, eftersom de allt som oftast stavas enligt svenska stavningsregler. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet