Folkpartiet först ut i Uutiset valserien

Uppdaterad
Publicerad

Inför riksdagsvalet följer Uutiset olika partiers valarbete. Idag träffar vi FP:s riksdagsledamot Nina Lundström som bl.a. vill förbättra villkoren för de små friskolorna. Hon vill också se bättre uppföljning av hur pengarna används i kommuner som tillhör förvaltningsområdet.

–Det har gått bra men många veckors arbete återstår. Men väljarna verkar uppmärksamma att det snart är val.

I hemkommunen Sundbyberg driver FP:s riksdagsledamot Nina Lundström bl.a. frågan om större valfrihet i bostadspolitiken. Av minoritetsfrågorna prioriterar hon finskspråkig äldrevård och modersmålsundervisning.

– Kravet på baskunskaperna har tagits bort. Hoppas att barn och ungdomar kan få modersmålsundervisning. Men man måste se till att det finns lärare som kan undervisa i kommunerna. Det är en viktig fråga liksom friskolornas möjligheter. Barn och ungdom som vill ha modersmålsundervisning ska ha möjlighet till det. Man måste utveckla utbildningspolitiken på kommunal nivå, det är där den bedrivs. Men föräldrarna måste också kräva lösningar, säger Nina Lundström.

Kommuner med service på finska borde bli fler, anser Lundström. 52 kommuner har anslutit sig till förvaltningsområdet på 14 år. Hur systemet ska utvecklas är ännu oklart.

– Vi måste sprida kunskap om förvaltningsområdets ansvar. Och vi måste utbilda våra partier om att alla som arbetar med det här inom kommunen ska förstå hur viktigt det är. Ibland säger kommunpolitiker att de stöder dessa frågor men att ingen är intresserad. Det är viktigt att väljarna är aktiva och frågar hur dessa frågor och tjänster kan utvecklas inom kommuner, Lundström påpekar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.