Frågan om finskundervisningen splittrar de rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

I Haninge kräver Miljöpartiet finskspråkiga klasser i de kommunala skolorna och vill förbättra möjligheterna för barn med finsk bakrund att bli tvåspråkiga. Men de rödgrönas inställning till finskundersvisningen skiljer sig.

– Ungdomar som inte får prata sitt språk känner sig litet utanför. Och så ses de i svenska samhället inte heller som ”riktiga svenskar”. Då får man en sämre självbild. Man mår inte lika bra, man lyckas inte lika bra i skolan, säger Johan Svensk, ördförande för Miljöpartiet Haninge.

Är då det bästa sättet att främja finskundervisningen att grunda finskspråkiga klasser i kommunala skolor? Varför satsar man inte på att underlätta att grunda finskspråkiga friskolor?

ruotsinsuomalaiset koulut

– Det har vi arbetat med också, parallelt, men senast nu avslog skolinspektionen ansökan att få starta en finsk friskola i Haninge ganska nyligen. Vi har gett upp på det. Vi hinner inte vänta mera. Nu måste vi se till att det blir kommunalt, säger Svensk.

De rödgröna har skilda bud när det gäller finskundervisningens framtid. Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven sa i veckan i en intervju för Sisuradio att S inte vill underlätta grundandet av minoritetsspråkiga skolor. Skolan ska satsa på integration, inte på segregation, säger Löfven.

Vänsterpartiet ligger kanske närmare MP i friskolefrågan. Partiordföranden Jonas Sjöstedt sa för Sisuradio att han vill öka undervisning i minoritetsspråk som modersmål men V vill inte underlätta att starta finskspråkiga friskolor.

Om MP i Haninge lyckas i förhandlingarna efter valet kan finskspråkiga klasser vara verklighet i några skolor redan höstterminen 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ruotsinsuomalaiset koulut

Mer i ämnet