”Greklands nej ett hopp in i det okända”

Uppdaterad
Publicerad

Kommentarerna om resultatet av folkomröstningen i Grekland har varit försiktiga i eurolandet Finland. Ingen är på väg att slänga ut Grekland ur eurosamarbetet men ingen tror heller att Grekland lämnar euron frivilligt.

Vesa Puttonen, professor i finansiering, säger om folkomröstingen att nej-resultatet är ett hopp in i det okända.

– Grekerna är trötta på att bli uppläxade och är väl medvetna om att bara dåliga alternativ återstår. Nu vill de nånting annat men vad, det återstår att se.

Kreikan kriisi

Euroländernas ansvar växer

Finlands utrikesminister Timo Soini tror inte att Grekland lämnar euron frivilligt. President Niinistö säger att euroländernas ansvar kan öka framöver.

– Jag befarar att smärtan drabbar grekerna rejält de närmaste veckorna och därefter måste euroländerna säkert ta sig en funderare hur nöden i Grekland kan avhjälpas, säger president Niinistö.

Enligt Niinistö är inte det viktigaste att avgöra om Grekland kan uteslutas eller om de själva kan lämna euroområdet.

– Pengarna är slut och skulderna stora. Det blir inte så mycket bättre av olika myndighetsbeslut. Är pengarna slut, så är de.

Sakkunniga: Lånevillkoren måste lindras

Det finns ingen snabbfix men flera finska sakkunniga är eniga om en lindring av lånevillkoren.

– Olika sätt att avskriva lånen, som Grekland också haft i sitt regeringsprogram och mer konkret, att Grekland behöver ekonomisk nödhjälp. IMF uppskattar det till 10 miljarder de närmaste månaderna, menar professor Vesa Puttonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kreikan kriisi

Mer i ämnet