Halla-aho: ”Medborgarskap ska kunna återkallas”

Uppdaterad
Publicerad

I Finland vill Sannfinländarna ändra villkoren för finskt medborgarskap så att det också kan återkallas. Partiet går till val i april med en invandringskritisk politik.

Jussi Halla-aho (Sannf), EU-parlamentariker och känd invandrarmotståndare är den som formulerar partiets invandrarpolitik. Den röda tråden och ett strategiskt mål är att den icke-arbetsrelaterade invandringen måste minska till en nivå, där Finland kan integrera dessa människor på ett bra sätt. Han representerar en extrem fraktion inom partiet och har en längre tid efterlyst en skärpt invandringspolitik.

I medierna har Halla-ahos och partiledaren Timo Soinis olika åsikter om invandring framställts som en tvistefråga som kan leda till att partiets splittras.

– Vi har inte olika åsikter. Jag är bara inte lika kunnig och bevandrad i frågan som han. Det är därför han och några andra har hand om invandringspolitiken, säger Timo Soini.

”Vi vill inte ha det som i Sverige”

För Sannfinländarna är Sverige ett varnande exempel på dåligt skött invandringspolitik.

– Det här är ett problem som förvärras. Vi har börjat få kvarter och förorter där det bara bor invandrare.Det sprider sig till stadsdelarna och till slut sitter vi i samma sits som Sverige, där man har Rosengård, Tensta och Rinkeby dit inte ens polisen vågar sig utan stridsvagnar. Så vill vi inte ha det, varnar Jussi Halla-aho.

I förra riksdagsvalet fick Sannfinländarna den största valsegern i Finlands historia. Väljarstödet ökade från 4 till 19 procent. Den senaste tidens opinionsmätningar visar dock att stödet har minskat.

Halla-aho tror att invandringsfrågan kan ge partiet en valseger och plats i regeringen.

– Det finns en förståelse för den här åsikten även i andra partier. Jag tror att vi har goda möjligheter att få med våra åsikter om invandringspolitiken i regeringsprogrammet, Halla-aho tror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.