Tuffa förhandlingar med Grekland väntar

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknaden har tagit Greklands valresultat med ro. Men SEB:s chefsstrateg Jussi Hiljanen förutspår hårda låneförhandlingar med EU.

Greklands valvinnare, Syriza-partiet, har inlett regeringsförhandlingar. Men det blir svårt för partiet att infria sitt vallöfte om lättad grekisk skuldbörda. EU är ovillig att göra eftergifter. Jussi Hiljanen förutspår att EU lägger fram en kortsiktig lösning för att vinna förhandlingstid för en långsiktigare lösning.

– Det är mycket osannolikt att Grekland någonsin kan betala alla sina skulder. Det handlar mer om hur fort och på vilket sätt skulderna ska skrivas ner. EU kommer antagligen att kräva att Grekland fortsätter reformpolitiken och i gengäld är man redo för vissa eftergifter. Kanske förlängs lånetiden.

EU vill nog försäkra sig om att finansieringssystemet inte hamnar i kris på grund av att Grekland inte kan betala sina skulder de kommande månaderna. Enligt en mätning vill 75 % av grekerna för ett fortsatt eurosamarbete. Detta, tror Hiljanen, kan motivera valvinnaren att nå en kompromisslösning för att undvika en finanskris.

– I dag är ändå mekanismerna för krishantering i Europa genom EU:s fonder och Europeiska centralbanken, mycket bättre. Man har större beredskap att hantera kriser än för några år sedan, säger han.

Enligt Jussi Hiljanen bör EU vara följdriktig i hanteringen av Greklands finanskris i förhållande till andra EU-länder.

– Grekland är inte så stort att inte EU kunde lätta på lånevillkoren och skriva av skulder. Det vore oroande om större länder som Spanien skulle hamna i ett liknande läge. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.