Ibland ska man gå över ån efter vatten

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckans SM i simning vann finländska Laura Lajunen två sträckor och slog karriärens första finska rekord i frisim.

Efter att Laura Lajunen flyttade från Jyväskylä till Stockholm för ett par år sedan fick hon upp farten. I SM i simning vann hon två sträckor och slog karriärens första finska rekord i frisim. Lajunen tävlade i 800, 400 meter och 1 500 meter frisim.

– Jag kan inte beskriva det med ord. Det var så fantastiskt, jag hade inte väntat mig det. För mig kändes det viktigt att prestera bra efter så många finska mästerskap.

Lajunen lyfte sin klubb Neptun till första plats i poängtävlingen i SM. I Finland representerar hon Swimming Jyväskylä. Hon upplever att skillnaden mellan finsk och svensk simkultur är förvånansvärt stor.

– Sverige ligger före som simnation. Alla blir ju inte proffs här heller, men den dagliga träningen ligger på en mer professionell nivå. Man fokuserar på vad man gör, uppmuntrar andra och känner äkta glädje när andra lyckas, förklarar Lajunen.

Vid sidan av simningen studerar hon till lärare, och har även hunnit bekanta sig med den sverigefinska kulturen.

– Det finns finländare i en överraskande stor del av Sverige. Alla vet nog inte hur många finländare det faktiskt finns här. Det överraskade mig. En finländare har nog ganska lätt att anpassa sig här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.