Foto: YLE

Internationellt center för bekämpning av cyberhot till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Helsingfors blir värd för ett internationellt center som ska jobba med att bekämpa cyberattacker. I praktiken innebär det att upptäcka sårbarheter och planera motåtgärder för att förhindra attacker. 11 länder är med i samarbetet tillammans med NATO och EU.

Initiativet till ett internationellt center för cyberhot kom från från EU och Nato i fjol våras, då man konstaterade att kunskapen om cyberkrigföring måste stärkas.

Finland blir värd för cybercentret som öppnar i Helsingfors i april. Till det internationella cybercentret hör även USA, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Sverige, Polen och de Baltiska länderna.

Enligt planerna ska centrets sekretariat inleda sin verksamhet i början av september och vara fullt funktionsdugligt i slutet av året. Centret kommer att anställa 10–15 personer. Lokaler har redan skaffats i Helsingfors.

Startkapitalet för cybercentret ligger på 2 miljoner euro (drygt 20 miljoner kronor) och summan finansieras av medlemsländerna genom en årlig medlemsavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.