Irja förstår inte vad hemhjälpen säger

Uppdaterad
Publicerad

91-åriga Irja Sihvo klarar sig fortfarande hemma med hjälp av hemhjälp, men någon finskspråkig hemhjälp har hemkommunen Degerfors inte lyckats ordna.

När man blir äldre är det inte bara fysiken som blir svagare, många tappar också sina språkkunskaper. 91-åriga Irja har tappat sin svenska och behöver numera hemhjälp på finska, men någon finsk hemhjälp finns inte att få i Degerfors.

Kommunen prioriterar inte finskan

Irjas dotter Anneli har kontaktat kommunen ett flertal gånger och påpekat bristerna och bett dem anställa finskspråkig personal för kommunens finskspråkiga åldringar, men utan resultat. Anneli gör sitt bästa för att ta hand om mamman – från Helsingfors. 

– Mammas vardag är nog ingen dans på rosor. Hon har ringt mig några gånger och bett om hjälp, men det är svårt att hjälpa när man bor så långt borta. 

Anneli är orolig för att mamman inte ska kunna göra sig förstådd på sin svenska och få den hjälp hon behöver för att klara vardagen. Det har redan nu uppstått besvärliga situationer då ingen kunnat hjälpa mamman.

– Jag är besviken på Degerfors kommun. Vid det här laget känner de till behovet, men de har ändå inte gjort något för att åtgärda bristerna, säger dottern Anneli.

Endast en som kan finska

Degerfors har varit en del av Sveriges finska förvaltningsområden sedan 2014. Enligt chefen för Degerfors hemtjänst, Anne Larsson, har kommunen endast en finskspråkig inom hela hemvården. 

– Visst är det tråkigt att vi har endast en tjej som kan finska inom hela enheten. Vi har försökt ordna kurser i finska, men intresset har varit svagt, bekräftar Larsson.

Rekrytering inom kommunen

Kommunen har försökt rekrytera personal som kan finska, men utan resultat. Rekryteringensprocessen har dock varit intern, och Larsson lovar nu en förbättning.

– Vi strävar nu till att alla nyanställda ska kunna också finska. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.