”Jag hatar folkomröstningar”

Uppdaterad
Publicerad

Martti Ahtisaari, Finlands president under åren 1994-2000, är bekymrad över de högerextrema krafter som nu sprider sig runtom i Europa. President Ahtisaari efterlyser bättre kommunikation mellan sittande politiker och folket.

När president Martti Ahtisaari inledde sin presidentperiod fanns det en halv miljon arbetslösa i Finland. Den höga arbetslösheten blev därför en av presidentens första hjärtefrågor. Under sin presidentperiod lyckades han med att halvera arbetslösheten.

”Ett sätt för politiker att dra sig undan sina plikter”

Under Martti Ahtisaaris tid som president reste presidenten land och rike runt för att ge folket en känsla av att de kan vara med och påverka politiken, att var och ens röst ska få höras. Men när det gäller allmänna folkomröstningar är president Ahtisaari ändå av motsatt åsikt, att folket inte alltid behöver få säga sitt.

– Jag hatar folkomröstningar. De har marknadsförts som demokratiska, som ett sätt att öka demokratin, då folk får bestämma. Men det är tvärtom ett sätt för politikerna att dra sig undan sina plikter, säger president Ahtisaari.

Folkomröstningen om EU under Ahtisaaris presidentperiod

Finland hade ändå en viktig folkomröstning under Ahtisaaris presidentperiod, gällande huruvida landet skulle gå med i EU eller inte. Beslutet om att hålla en öppen folkomröstning i EU-frågan hade fattats redan innan Ahtisaari tillträdde som president. 56,9 procent röstade för ett finländskt medlemskap i unionen. Valdeltagandet uppgick till 74 procent. Finland anslöt sig sedan som medlem i EU 1995.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.