Klick, klick, klick

Uppdaterad
Publicerad

Vårt beteende har förändrats i takt med den snabba tekniska utvecklingen – aldrig någonsin har vi fotograferat lika flitigt som nu.

Tack vare den senaste tekniken läggs fotografier allt oftare ut i realtid, för engångsbruk.

På Fotografiska museet i Finland fördjupar man sig i snapshots tagna av vanliga människor. #snapshot-utställningen visar hur våra beteenden förändrats genom åren.

Bilder knäpps om vartannat

Man kan säga att fotograferingen har kommit in i puberteten. Nästan alla har på sig en kamera hela tiden och bilder kan delas direkt.

– Det hjälper oss att hålla kontakt med varandra. Man plockar lätt fram mobilen och kontrollerar vilka bilder som kommit in, säger Aalto-universitetets docent i medieteknik Risto Sarvas.

Effektivt kommunikationsmedel

Att dela bilder är i dag lika viktigt som att ta dem. Särskilt ungdomar kommunicerar dagligen med varandra med hjälp av bilder, som sprids vidare i sociala medier.

– Om jag vill bevara ett minne, knäpper jag snabbt en bild med mobilen, säger Sade Rastenberger.

– Jag fotograferar vardagshändelser. Om jag går ut med kompisar, tar jag bilder med dem, säger Anna Vainio.

– Jag lägger ut bilder på Instagram eller Snapshot, säger Pinja Raij.

Dialog med hjälp av smileys

Bilden har tagit över som ett talliknande kommunikationsmedel.

– De har samma karaktär som kommentarer, skiljetecken och smileys. Något som skulle kunna analyseras för evigt, säger museeintendent Anna-Kaisa Rastenberger.

Nuförtiden samtalar man, delar upplevelser och för dagbok med hjälp av fotografier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.